5 sposobów na efektowne podanie lodów. Wybierz najlepszy stosownie do okazji

Dodano:
Kanapki lodowe Źródło: Shutterstock / JeniFoto
Lody można zamienić w niezwykle efektowny deser. Wystarczy tylko odpowiednio go podać. Jak? Wszystko zależy od okazji – czasem warto postawić na wygodę jedzenia, czasem na apetyczny wygląd.

Lody to ulubiony, letni deser. Nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie orzeźwiają i chłodzą. Można je kupić na patyku czy w wafelku i zjeść na spacerze albo kupić w pudełku i serwować w domu przy różnych okazjach. I w zależności od sytuacji, w której je serwujemy, warto wybrać odpowiedni sposób ich podawania.

Jak podać lody, by wyglądały efektownie?

Na efektownym wyglądzie lodów zależy nam zwykle w czasie przyjęć i uroczystości. Co prawda lody są dosyć prostym deserem, który jednak można zamienić w niezwykle apetyczną kompozycję. Jak? Wystarczy podać je w pucharkach i ozdobić np. bitą śmietaną, kawałkami owoców, rurkami waflowymi, pospać posiekanymi orzechami czy polać czekoladą. By wyglądały elegancko, warto nałożyć je specjalną łyżką do lodów. Pozwoli ona uformować z lodowej masy piękne kulki. O wiele łatwiej się to robi, gdy łyżkę wcześniej zanurzy się w zimnej wodzie.

Bardzo ładnie będą też prezentować się lody podane w waflowych miseczkach. Oczywiście trzeba je dość szybko jeść, by wafle nie zaczęły przesiąkać. Są jednak sposoby na spowolnienie tego procesu. Wystarczy np. przed nałożeniem lodów do waflowej miseczki posmarować ją od środka rozpuszczoną czekoladą i pozostawić do zastygnięcia. Wafle przed napełnieniem lodami można też włożyć na pół godziny do zamrażarki. Niska temperatura sprawi, że lody nie będą się rozpuszczały tak szybko.

Ciekawym sposobem podania lodów, jest też zaserwowanie ich w owocach. Tu najlepiej nadają się cząstki melona czy arbuza, połówki pomarańczy albo cytryny. Wcześniej należy wydrążyć z nich część miąższu. Dobrze też sprawdzą się przekrojone na pół banany. By deser wyglądał, jako spójna kompozycja, wierzch lodów warto ozdobić kawałkami tychże owoców.

Sposób na lody wygodne do jedzenia

Wygodne do jedzenia są lody na patyku czy w rożku. Do ich spożycia wystarczy jedna ręka i nie trzeba pomagać sobie łyżeczką. Jeśli jednak kupicie lody w dużym pudełku, też możecie je zaserwować tak, by były wygodne do jedzenia. Zamiast więc nakładać je do miseczki, wystarczy napełnić nimi waflowe rożki albo umieścić porcję lodów między dwoma większymi ciastkami. Mogą to być np.: herbatniki czy ciastka z czekoladą. Dobrym rozwiązaniem są też dwa kawałki wafla tortowego. Po umieszczeniu między nimi porcji lodów, deser zamienia się w zimną kanapkę, którą zjada się wygodnie i ze smakiem. Takie rozwiązanie będzie też dobre dla małych dzieci.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...